Kisebbségi Örökség

Magyarország

Feladatvezető: ELTE (HU)

A pilotprojekt Európa legnagyobb transznacionális kisebbségének kulturális örökségére összpontosított. Noha az elmúlt évtizedekben a kritikai, a posztkoloniális és a multikulturális örökségtanulmányok egyre inkább a kisebbségek örökségével foglalkoznak, a roma örökség kanonizációja még mindig zajlik.

A REACH pilot célja ennek orvoslása volt a roma örökség gyakorlatainak tanulmányozásán keresztűl, főleg Magyarországon, de más európai országokban is.

A roma kisebbségi örökség megteremtése iránti elkötelezettség fontos lépés a társadalmi befogadás megerősítése és a toleránsabb és sokszínűbb társadalmak létrehozása érdekében Közép-Európában.

Konkrét tevékenységek

A pilotprojekt fő tevékenységei és eredményei a következők voltak:

 •  a roma kulturális örökséggel kapcsolatba lépő valamennyi intézmény, állami és civil szervezet hálózatának létrehozása. A húsz azonosított szervezet között voltak kulturális és oktatási intézmények, állami intézmények (regionális / helyi galériák, önkormányzatok tulajdonában lévő és finanszírozott gyűjtemények) és roma vezetésű civil szervezetek, amelyeket általában külföldi / nemzetközi alapok támogattak. A gyenge és fenyegetett civil társadalom következtében több szervezet is beszüntette tevékenységét a kísérleti projekt ideje alatt, ezért az aktív helyi partnerek végleges listája viszonylag korlátozott volt.
 • a roma kulturális örökséggel kapcsolatba lépő valamennyi intézmény, állami és civil szervezet hálózatának létrehozása. A húsz azonosított szervezet között voltak kulturális és oktatási intézmények, állami intézmények (regionális / helyi galériák, önkormányzatok tulajdonában lévő és finanszírozott gyűjtemények) és roma vezetésű civil szervezetek, amelyeket általában külföldi / nemzetközi alapok támogattak. A gyenge és fenyegetett civil társadalom következtében több szervezet is beszüntette tevékenységét a kísérleti projekt ideje alatt, ezért az aktív helyi partnerek végleges listája viszonylag korlátozott volt.
 • látogatások, találkozók és hivatalos / informális megbeszélések, interjúk a helyi érdekelt felekkel Magyarországon és Csehországban.• a pilotprojekt helyi találkozóinak és főbb eseményeinek megszervezése. A helyi találkozókat Hodászon, Budapesten és Pécsett szervezték, amelyeken különféle témákat öleltek fel: a kulturális turizmus és a roma örökség lehetséges összefüggései, a roma szellemi kulturális örökség gyakorlatai és a helyi roma történelem / emlékgyűjtemények létrehozása városi környezetben. Valamennyi esemény a részvételi gyakorlatokat hangsúlyozta, és a résztvevők széles körét vonta be, köztük egyetemi hallgatókat, önkénteseket és szakembereket.
 • A nehézségek és a roma érdekeltek gyakran hátrányos helyzetének ellenére kiemelésre kerültek olyan részvételi jó gyakorlatok és sikeres kezdeményezések (például az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány vagy a Független Színház), amelyek nemcsak nemzetközi ismertség és elismertség, de a közösség aktív részvételével és részvételével erősítik a társadalmi befogadást és a társadalmi szerepvállalást is.


A REACH tevékenységei olyan kezdeményezéseket is megvizsgáltak, ahol a hagyományos nemi szerepek megváltoztathatók, és a női vállalkozói szellem megalapozható, ami pozitív hatással van a roma nők szerepvállalására. A kulturális örökség megőrzésében és kezelésében a roma női szerepvállalások nemcsak olyan területeken érvényesülnek, mint a gasztronómia vagy a főzés, hanem a különböző kulturális szervezetek irányításában is, helyi, nemzeti vagy nemzetközi szinten (például mint a berlini ERIAC). Összefoglalva, a pilotprojekt során több példa is felszínre került, amely bemutatja, hogy a részvételi tevékenységek hogyan gyakorolhatnak erősebb hatást a közösségépítés, a társadalmi innováció és a kohézió szempontjából. A helyi lakosság bevonásával és mobilizációjával, valamint a kulturális örökségen alapuló közösségépítési tevékenységen keresztül, a vizsgált gyakorlatoknak és kezdeményezéseknek egyedülálló helyzete van ezekben a marginalizált közösségekben.

A kísérleti projekt további részletei a D5.2 – Kisebbségi örökség pilotprojekt eredményei riportban találhatók.

Events

 • 19 February 2020, Budapest (Hungary). An interview on the minority heritage pilot
  Dr György Eszter interviewed by the E online magazine on the Roma Heritage case study. Read more here
 • 14-18 October 2019, Budapest (Hungary). TEMA+ Non-academic Intensive Week.
  This event, organized by ELTE in cooperation with CEU (Central European University) Cultural Heritage Department, offered an insight into the world of work related to Cultural Heritage. Read more here
 • 21 May 2019, Pécs (Hungary). Intangible Roma cultural heritage in Hungary – Communities and participation.
  The encounter took place at the Gandhi Secondary School located in Pécs and founded in 1992 by Roma intellectuals; it is the first secondary school in Europe devoted to preparing future Roma intellectuals committed to the cause of the Roma and the continuation of Roma language and culture. Read more here.
 • 10 April 2019 Újpest, Budapest (Hungary). Interview with Mr. István Gábor Molnár (Roma Local History Collection)
  Dr. György Eszter (ELTE) made an interview with István Gábor Molnár, president of Roma Minority Self-Government, Újpest; founder and director of the Roma Local History collection. (https://ujpestiroma.hu/)
 • 12 February 2019, Budapest (Hungary). The Roma heritage of the 8th district (Josefstadt).
  This conference was organized by ELTE together with CH Master students; the REACH partners and many local actors from the 8th district took part. The event was accompanied by a small photographic exhibition.

Further information: poster, outcomes

 

 • 09 October 2018, Hodász (Hungary). Workshop "Preservation, re-use and management of Roma cultural Heritage".
  The aim of this workshop was to discover what participatory tools and methods are available to preserve, re-interpret and manage the Hungarian Roma cultural heritage, also in order to sustain it for the younger generations. The encounter was hosted by Roma Country House that is not only undertaking an eminent role in preserving the Roma traditions but also in local community-building.
 • Further information: outcomes, other
 • 20 June 2018, Budapest (Hungary). Introductory meeting of Roma heritageproject of 8th district, Budapest.

ELTE University headed this first meeting aimed to launch the idea of a Roma local heritage collection in the 8th district of Budapest and to introduce potential actors to each other, outlining the first objectives related to the implementation of the minority heritage pilot.